Over ons

Opgericht in 2002.

Een vereniging voor oldtimerbromfietsen van 20 jaar en ouder.

organiseren 6 toertochten en een onderdelen beurs per jaar.

Leden hebben bij de toertochten gratis deelname.

Léon de Louw
Voorzitter
Maarten Kluijtmans
bestuurslid rit coördinator
Mari Berkvens
Vice Voorzitter
Jolanda Thomassen
Bestuurslid
Henk van Lierop
Penningmeester
Brigite Struycken
secretarese + ledenadministratie

De Bromvliegers ontstaan wanneer in de zomer van 2002 een jongeman van 16 in Veghel een oude brommer verkiest boven een moderne scooter. De oude bromfiets wordt met vereende krachten in de zomermaanden met behulp van familie opgeknapt en wanneer deze rijvaardig is worden er vele kilometers afgelegd.

De bromfiets beweging binnen de oldtimer wereld is op dat moment nog slechts een zijstroming, clubs en activiteiten zijn er slechts enkele.

Wanneer in augustus 2002 het idee geboren wordt om met “lotgenoten” een tocht te gaan rijden, blijkt er in de regio Veghel geen actieve club dan wel evenement voor handen. “Dan doen we het zelf!” Luidde het credo van zoon Remco en vader Hans van Eck uit Veghel.

En zo geschiedde, met Mac Donalds Restaurant Veghel werd besproken dat de achterste parkeerplaats gebruikt mocht worden als startplaats, een kleine website, een persbericht, hopen op goed weer, een route op papier en uitgezet met pijlen, als we het doen, doen we het goed was het idee.

In aanloop naar het evenement, dat Het Veghels Bromfiets Treffen als naam kreeg, ontving het initiatief volop media aandacht, lokale en regionale kranten en omroepen besteedde massaal aandacht aan deze nieuwe vorm van oldtimer liefhebberij.

Het zou een grote verrassing worden hoeveel deelnemers er op het evenement zouden af komen, het bleken er ruim 80 te zijn, en iedereen was na afloop laaiend enthousiast. Al snel kwam de vraag voor een tweede evenement, dat op veler verzoek al ruim een maand later in Sint-Oedenrode plaatsvond onder de naam Het Roois Bromfiets Treffen.

Inmiddels was er een vaste kern van vrijwilligers opgestaan, allen zagen zij de potentie van de oldtimer bromfiets en in de winter van 2002 werden de plannen klaargestoomd om Oldtimer Bromfiets Club De Bromvliegers als officiële vereniging verder te laten leven.

In de zomer van 2003 was dat feit, in razendsnel tempo was het maximum ledenaantal van 250 bereikt en de wachtlijst om lid te worden groeide aanzienlijk. Middels een jaarprogramma dat onder de noemer De Brabantse Bromfiets Dagen werd georganiseerd werden er diverse dorpen in de regio aangedaan als startplaats. Door de grootschalige aanpak en de massale opkomst van deelnemers en publiek verwierf de vereniging als ook de bromfiets hobby in zijn algemeenheid snel een grote bekendheid en waardering bij het grote publiek.

Wanneer enkele jaren later het ledenaantal stijgt tot 450 is de wachtlijst nog steeds goed gevuld, de oldtimer bromfiets hobby bereikt een voorlopig hoogtepunt met record brekende evenementen wanneer de Veghelse vereniging in 2005, 2009 en 2013 maar liefst 3x het wereld record largest parade of mopeds organiseert. In 2005 en 2009, weet men respectievelijk 2x het officiële Guiness World Record voor “The Largest Parade of Mopeds” te verbeteren en gaat men de boeken in als de officiële wereldrecord houder voor het organiseren van het grootste bromfiets evenement ter wereld. Tevens weet men in 2013 het record voor de langste rij trapskelters en de langste bromfiets ter wereld te vestigen.

Bij alle pogingen is het dorp zijtaart het toneel, alwaar duizenden toeschouwers genieten van wat trots het grootste rijdende museum ter wereld genoemd mag worden.

In 2017 viert de vereniging haar 15 jarig bestaan met een jubileum seizoen, als aftrap zal er een Bromfietsshow met thematentoonstelling worden georganiseerd bij clubhuis Café / Zaal Kleijngeld in Zijtaart. Op deze tentoonstelling die als thema “De Bromvliegers, 15 jaar vliegensvlug in de tijd terug” was iedereen van harte welkom, om de tijd van nozems en vetkuiven opnieuw te ervaren!

Ons clubblad “Vliegenmepper” komt 3x per jaar uit.

 

 

Heb je zelf een mooie verhaal of een mooie foto van je bromfiets of solex stuur het naar de redactie@bromvliegers.nl

Evenementen

OBC De Bromvliegers is al sinds de oprichting in 2002 een vereniging welke zich onderscheid door de vele activiteiten. Sedert enkele jaren wordt het jaarprogramma gepresenteerd onder de naam “De Brabantse Bromfiets Dagen”.

De evenementen van De Bromvliegers zijn groots van opzet, en kennen enkele vaste ingredienten. Met een gemiddelde opkomst van zo’n 300 voertuigen per evenement behoren zij wereldwijd tot de grootste in hun soort. Per seizoen worden er 6 toertochten georganiseerd, welke allen de volgende opzet kennen.

•Static Show/Rijdend Museum.
Er is voorafgaand en na afloop van de topertocht een voor publiek gratis toegankelijke show, men kan vrij komen kijken naar het grootste rijdende museum van het land, belangstelling en waardering voor de hobby en het materieel van de deelnemers is daarbij een belangrijke factor.

•Routeborden & Eigen tempo.
De toertochten zijn volledig uitgepijld middels borden, we kennen geen voorijder, ieder rijd in eigen tempo, in groepsverband of individueel

•Startpakket & Schildje.
De niet leden van de Bromvliegers ontvangen na betaling van een geringe eigen bijdrage een startpakket voor leden van de Bromvliegers is dit gratis het startpakket bevat, consumptiebon(nen) en een blijvende herinnering in de vorm van een schildje. Ook een routebeschrijving behoort tot het startpakket.

•Pauzeplaats.
De organisatie zorgt voor een geschikte pauzeplaats op de route alwaar een consumptie kan worden genuttigd.

•Bezemwagen.
Bij elke rit is een bezemwagen aanwezig welke de deelnemers, op vertoon van zijn of haar deelnamebewijs, bij pech onderweg bij zal staan en/of terug zal brengen naar het startpunt.

Bovenstaande formule staat garant voor een dagje onbezorgd brommen, meedoen aan een evenement van De Bromvliegers is puur genieten van de omgeving en van uw en andersmans voertuigen. De organisatie zal alles in het werk stellen u zo veel als mogelijk zorgen uit handen te nemen.  De evenementen van De Bromvliegers zijn in de afgelopen 15 jaar uitgegroeid tot leidend in de bromfiets wereld. Met de ervaring van meer dan 50 grootschalige bromfietsevenementen op zak, en de organisatie van 3 succesvolle wereldrecordpogingen, durven wij te stellen dat De Bromvliegers de grootste bromfiets evenementen ter wereld organiseren.

heeft u een bromfiets/snorfiets/solex van 20 jaar of ouder? Dan bent u van harte welkom om deel te nemen. Uw voertuig hoeft heus niet in showroom staat te verkeren, door de grote opkomst is er altijd wel een deelnemer aanwezig met een soort gelijk of in soort gelijke staat verkerend voertuig. Schroom niet uw roestige Solex naast een in perfecte staat gerestaureerde Royal Nord te parkeren, juist deze samenhorigheid is typerend voor onze evenementen.

U bent van harte welkom eens een kijkje te komen nemen of zelf deel te nemen! Ga naar onze evenementen pagina en kies het evenement van uw keuze, wij zien u graag in ons rijdend museum!